Как да подобрим сайта, а с него и бизнеса си?

by | Jan 8, 2024

Корпоративният уебсайт е задължителна част от маркетинга на всеки бизнес, а функциите му могат да бъдат многобройни – източник на информация, клиентски ресурс или за директно пазаруване. А при някои видове бизнеси, свързани с покупко-продажба на стоки, дори се елиминира нуждата от физическа магазин, благодарение на корпоративната им страница в Интернет. Но за да е ефективна тя, трябва да се спазват определени правила, чрез които достъпът до страницата ви да е максимално улеснен за всички:

 1. Скорост – под думата „скорост“ се разбира бързината, с която потребителите зареждат страницата ви и съдържанието в нея. Подценявана характеристика на повечето уебсайтове, скоростта на зареждане е един от най-важните фактори за ефективност, тъй като всяка една секунда в повече може да доведе до загуба на клиенти.
  Освен това, скоростта на зареждане е и един от най-важните критерии за по-доброто класиране на сайта ви в Google – колкото по-бързо се зарежда страницата ви, толкова по-добре тя се индексира от търсачките, съответно става по-лесна за откриване от потенциалните ви потребители.
  Нещо повече, тъй като голяма част от онлайн пазаруването, а и посещаването на Интернет страници, се извършва от мобилни устройства, бързото зареждане на сайта ви е много важно, поради слабите интернет скорости при смартфоните, които могат да забавят дадена страница допълнително и да доведат до ситуация, при която потребителят избира да пазарува от конкурент, вместо да изчака;
 2. Адаптивен дизайн – адаптивният дизайн е задължителен за всеки модерен уебсайт, отново заради предпочитанията на потребителите към мобилните устройства като начин за достъп до Интернет. Поради разликите в резолюциите на различните телефони, таблети и лаптопи, уебсайт, който изглежда добре на едно устройство, може да изглежда по абсолютно различен начин на друго устройство. Може би сте отваряли страница на телефона си, чиято структура няма нищо общо с тази на същата страница, отворена през лаптопа ви. Както казахме, причината за това е в различната резолюция, а адаптивният дизайн решава този проблем.
  Адаптивният дизайн реструктурира изгледа на страницата ви и показва мобилна версия, когато той бъде отворен през телефон или таблет, като е възможно или да няма никакви разлики във визията, или да има, но те да не развалят естетическата структура;
 3. Оптимизация за социални мрежи – след като Facebook и останалите социални медии станаха „новия Интернет“, то не е чудно, че оптимизирането на даден уебсайт с цел по-лесната му връзка със социалните мрежи е важен фактор за ефективната му работа.
  Едно от нещата за оптимизация са бутоните към социални мрежи, които трябва да стоят под всяка по-важна част от сайта ви. Чрез тях потребителите могат да споделят съдържанието, продуктът, статията или приложението ви на личния си профил в съответната социална мрежа, само с натискането на един бутон.
  Друг изключително удобен инструмент е бутон за log-in с данните от предпочитаната социална мрежа. Така потребителите ви не губят време при регистриране, а директно използват вече въведени данни, с които са регистрирани във Facebook или Twitter, да речем. Ефективността идва от там, че голяма част от потребителите не реагират положително на сайтове, чието съдържание е достъпно само след регистрация, просто защото съответният процес отнема време и е досаден, честно казано.
  Последният фактор при оптимизацията за социални мрежи е и визията на съдържанието ви при споделяне. При добра оптимизация, статията ви ще се показва в профила на споделилия я потребител с точно заглавие, кратка информация и правилната снимка. При лоша оптимизация, статията ви ще се показва под формата на линк, който сам по себе си не е особено привлекателен.

Ако смятате, че вашият сайт би могъл да бъде по-ефективен и има нужда от оптимизация, то тези съвети са едно добро начало, за да започнете да въвеждате нещата в ред, а потребителите да ви намират все по-лесно.
А ако имате нужда от помощ, не само за сайта, но и за бизнеса ви – винаги може да се свържете с нас, за да се възползвате от професионализма ни и дългогодишния ни опит.