Пет съвета за спиране на забавянето на компютрите ви след актуализации

by | Sep 1, 2023

„Моля, изтеглете актуализация“ редовно се появява на компютрите на повечето хора, но мнозина се притесняват да направят точно това, в случай че след това компютърът им не работи добре.

Потребителите на компютри инсталират софтуерни актуализации, за да подобрят производителността и сигурността на своите компютри. Възможно е обаче да се случи забавяне. Причините за това са няколко.

Ако вашият компютър има ограничено количество памет с произволен достъп (физическият хардуер в компютъра, който временно съхранява данни), тогава актуализациите могат да забавят компютъра ви. В днешно време 4-8GB RAM биха били ограничени, а 16-32GB биха били идеални за компютър с общо предназначение. Софтуерните актуализации често изискват използването на допълнителна RAM памет. Това намалява количеството RAM, налично за операционната система за стартиране на софтуер.

Освен това повечето домашни компютри не работят с мощни процесори, което означава, че инсталирането на много софтуерни актуализации може да доведе до забавяне. Софтуерните актуализации ще изискват повече процесорна мощност, което ще доведе до цялостно намаляване на способността на компютъра да работи с операционната система и приложния софтуер. Инсталирането на нови актуализации ще увеличи общия брой процеси, които трябва да бъдат обработени. Това води до забавяне на изпълнението на задачите, изисквани от операционната система и приложния софтуер за гладкото им функциониране.

Инсталирането на нови софтуерни актуализации допълнително увеличава натиска върху вашия компютър и след това води до забавянето му.

Междувременно, ако имате голям обем данни, съхранени на диска на вашия компютър, тогава актуализациите също могат да доведат до забавяне. Тъй като софтуерните актуализации може да използват вашето място за съхранение за временна обработка, това може допълнително да намали наличното дисково пространство. Това в крайна сметка води до по-бавна производителност на компютъра с всяка актуализация на софтуера.

И така, какви са простите стъпки за подобряване на производителността на компютъра и избягване на забавянето му?

1. Редовно изтривайте временните файлове
Временните файлове и папки редовно се създават на компютрите от операционната система и приложния софтуер. Тези файлове заемат дисково пространство на компютъра и често използват мощност за обработка, което може да се дължи на забавянето на компютъра. Редовното изтриване на тези файлове може да подобри цялостната производителност и скорост на компютъра. Временните файлове могат да бъдат изтрити безопасно с помощта на инструменти за почистване.

2. Поддържайте броя на стартиращите процеси възможно най-нисък
Много софтуерни процеси като Dropbox, Skype, Adobe могат автоматично да се стартират и да работят във фонов режим, когато компютърът ви се стартира. Тези процеси могат да се наблюдават с помощта на инструменти като диспечера на задачите в операционната система Windows. Винаги поддържайте броя на стартиращите процеси възможно най-нисък, като деактивирате ненужните. Не забравяйте, че има някои процеси за стартиране, изисквани от операционната система, които не могат да бъдат деактивирани.

3. Деинсталирайте ненужния софтуер
Може да има инсталиран софтуер на компютъра, който рядко използвате. Деинсталирането му може да подобри производителността и скоростта: компютърът печели място на диска, както и освобождава известна мощност за обработка.

4. Съхранявайте данни в облака
Съхраняването на данни в облака (мрежа от отдалечени сървъри) може значително да подобри производителността на компютъра чрез спестяване на дисково пространство на компютъра и свързано управление на файлове. Разумно е да съхранявате големи файлове като музика и видео там. Единственото ограничение при използването на облачно пространство е, че е необходима активна интернет връзка за достъп до файловете.

5. Увеличете компютърните ресурси
Крайното решение за подобряване на скоростта на компютъра е да се увеличат ресурсите чрез добавяне или подмяна на хардуер като компютърна памет, процесор и дискови устройства. Въпреки това, не винаги е възможно да добавите RAM към всички машини.