Как да се предпазим от онлайн измами?

by | Sep 1, 2023

Спомняте ли си кога технологиите заеха доминиращо място в живота ни? С началото на пандемията започнахме да работим и общуваме виртуално, да плащаме и пазаруваме предимно онлайн и по възможност да правим всичко в дигиталното пространство. С ползите дойдоха и вредите. Много хора се превърнаха в мишени за измамниците.

Преди години хакерите атакуваха за слава, но сега вече го правят, за да печелят и откраднат парите ви. Днес ловят жертви като използват 2 основни въдици: алчност и страх.

Умеят да предразполагат, играят си с емоциите и чувствата ви и заплашват. Най-основният метод е печеленето на доверие, че от другата страна наистина стои сериозен продавач или купувач в зависимост от ситуацията. Припират да вземете решение веднага, защото после ще бъде късно и се опитват да ви объркат като ви залеят с огромно количество информация и постоянно сменят темата. Ако усетите нещо такова бъдете сигурни, че става нещо нередно. Хакерите основно залагат на наивността на потребителите, използвайки най-различни механизми като това да ги притиснат да купуват дадена стока, защото например след определен период от време тя нама да е налична или няма да е на тази атрактивна цена.

Друг основен метод е заплахата за сигурността – хората се страхуват за своите спестявания и от това се възползват онлайн мошенниците. Затова някои хора се подлъгват, когато получат съобщение от типа “От вашата сметка се опитаха да изтеглят голяма сума. Спешно въведете номера на картата и секретния код, за да спрем престъпниците”. Това са само част от методите. Ежедневно се появяват нови и нови, които заблуждават дори и най-бдителните. Схемите се сменят в момента, в който придобият публичност.

В сайтовете за обяви се намират фалшиви бъдещи купувачи на различни стоки. “Фалшивият” купувач започва, чрез различно комуникационно приложение, да си пише с продавача. Най-често му пише, че има интерес към тази стока, дали може да изпрати повече снимки, колко време е използвана и че купувачът може да уреди купуването на тази стока, чрез нова услуга – така нареченото “безопасно плащане”, като се подканва продавачът да кликне върху определен линк.

Хакерите, които извършват този тип измама, не са от територията на България, а са извън дори и Европейския съюз, за да може трудно да бъдат проследени. Не е необходимо да избягвате сайтовете за обяви, но е важно да знаете, че куриерските фирми нямат собствени системи за разплащане и ако някой ви убеждава в противното това е измама. Няма как по номер на карта да получим пари по банковата си сметка – единственият начин е по IBAN!

Хакерите използват още няколко схеми, за да ви подлъжат да въведете данните от банковата си карта. Първата е вече добре познатият ни имейл фишинг, който изглежда все по-правдоподобен. Например, дадено електроразпределително дружество има да ни възстановява дадена сума пари и за да ни ги възстанови, трябва
да последваме посочения линк във фишинг имейла.

Втората схема, която използват хакерите, се активира около Черния петък, Коледа и Великден. Тогава атакуват с фалшиви сайтове за търговия на световно известни марки с нереални намаления. Най-добрата стръв е да ви предложат сделка, която не е за изпускане. Фалшивите сайтове по дизайн изцяло приличат на истинските, но URL адреса е различен. Това е трудно забележимо, особено ако отваряте страницата през телефона си.

Има и измами за даване под наем на имоти у нас и в чужбина (във фейсбук или платформи на посредници). Измамниците публикуват обяви със снимки на несъществуващи апартаменти и стаи. Припират ви да преведете капаро по банков път или друга система за разплащане и след това изчезват. Следващата схема е много добре конструирана психологически и се възползва от желанието на хората да намерят спътник в живота си.

Така наречените романтични измами се случват в сайтовете и приложенията за запознанства. Типично за тях е, че хакерите създават фалшиви профили на военни с висок чин, от подразделение на НАТО или други подобни. Уловката е, че се доверяваме на хора с униформи. Измамникът опознава жертвата и започва да споделя същите несгоди, които има и тя. Получава се така нареченото “виртуално влюбване”.

За да спечелят още повече жертвата, от другата страна веднага казват “Аз след няколко месеца се пенсионирам. Ще получа страхотно обезщетение в долари. Обаче няма как да ги взема със себе си. Искам и понеже ти имам доверие да открия банкова сметка на твоето име”. Влюбената жертва веднага се съгласява. Хакерите моментално правят фишинг страница на някаква чуждестранна банка сздават вътрешен акаунт с наличност 500 000 долара, изпращат имейл с потребителското име и паролата и започват да чакат реакцията на жертвата.

Докато в един момент жертвата не получи имейл, че банковият акаунт е блокиран. Твърди се, че е усетен някакъв проблем с достъпа на тази сметка и затова е блокирана, а процедурата е да се изпрати голяма сума пари, за да се удостовери, че това е правилният потребител на акаунта и всичко е наред.

Всички измами, които изброихме са киберпрестъпление, което може да съобщите и да подадете сигнал в полицията. Необходими са ви и всички възможни доказателства.