Как да изберем принтер?

by | Sep 1, 2023

Краткият отговор е: Изборът зависи изцяло от вашите нужди.

Има няколко отправни точки, които ако следвате, без съмнение ще направите УМНИЯТ информиран избор преди да щракнете върху бутона „купи” в любимия си сайт за пазаруване.

Ще се опитаме да Ви дадем съвети затова как да изберете най-подходящия принтер за Вас. Вземането на решение какъв принтер, искате да закупите – мастилено-струен, лазерен или многофункционален – може да бъде дразнещ и объркващ. Има толкова много видове и марки принтери, на всякакви цени, и точно като компютрите, нови модели се представят всеки месец. Как средно статистически потребител може да направи информиран избор?

Ето и няколко съвета при избора на принтер:

1. Проверете каква е Вашата операционна система и дали производителите на принтери поддържат Вашата операционна система (например: принтери Lexmark не поддържат Linux).

2. Първо трябва да знаете какъв вид принтер искате. Вие трябва да изберете дали ще се нуждаят само от черно и бяло, и дали искате да отпечатва бързо. Ако работите в офис, изберете лазерен принтер. Искате ли скенер с него?

3. Сега трябва да знаете колко пари искате да похарчите. Не трябва да надхвърляте този бюджет. Но направете сумата реалистична за това, което искате.

4. След като основните изисквания са зададени, можем да обърнем внимание на характеристиките, кои са по-важни за Вас и какво не искате. Съвременните принтери имат безжична функция, която може да бъде много полезно за Вас. Някои потребители обаче, може да се нуждаят от PictBridge.

5. Сега съберете всичко заедно и да изберем най-подходящият принтер за Вас. Можете да проверите онлайн за по-евтини принтери. Но не забравяйте да изберете вашата марка. Може би искате HP поради многото функции или Epson заради качеството на картината.

6. Какво искате принтера Ви да прави? Това е може би най-важният въпрос. Ако искате просто от време на време да отпечатвате документи или прости таблици, нисък клас лазерен принтер е добро решение. Ако имате нужда да правите презентации или висококачествени фотографии, трябва Ви фото принтер. Ако отпечатвате повече от 100 страници на ден и не са Ви необходими цветове, може да разгледате по-бързите лазерни принтери. И, разбира се, ако имате домашен бизнес и имате нужда от комбинация от скенер, принтер, копирна машина и факс машина, мултифункционален принтер е най-добрият избор.

7. Уточнете следните фактори и според вашите нужди.

Резолюция – Изберете по-висок клас модел с по-висока резолюция, ако ще печатате много графики и снимки.
Експлоатационни разходи – Изчислете цената на тонер касетите и хартията.
Скорост ​​- обемът на разпечатаните страници в минута е от съществено значение, ако печатате голям брой документи в черно и бяло.

Размер на хартията – ще печатате ли на извън габаритни и нестандартни хартии, тежки картони, прозрачно фолио и т.н.? След това изберете принтера, чието подаване на хартията не е по-остро от 90 градуса, за да има възможност за печат на различни типове носители без засядане.

Качество на снимката – специални цветни принтери, които са с качество на фотолаборатория са от съществено значение, ако търсите принтер, който може да отпечатва изображения с висока резолюция на фото хартия.
Входове – дали принтерът трябва да имат вградени слотове за карта памет?
Мрежа – ще бъде ли свързан принтерът с домашната или офис мрежа?

Обработка на изображения – обработката на изображения отнема много енергия и време, някои принтери са с мощ и памет на компютър. Те формират цялостния имидж в паметта преди да го отпечатате, което им позволява да се справят с големи файлове бързо.

Лесен за използване – какъв е процесът по настройки на принтера?
Съвместимост – Всички по-нови принтери са USB-съвместими, което означава, че ще работят с Windows 98/2000/XP/Vista/7, и с Mac.

Гаранция – не забравяйте да закупите принтер, който има гаранция от производителя и / или гаранция от магазина (поне 1 година).