Бавен компютър?!

by | Sep 1, 2023

Струва си човек да опита да си поправи техниката преди да хвърли пари за нова. Ние ще Ви дадем няколко от най-важните съвети как сами или със съдействие на професионалисти да се опитате да подобрите бързодействието на вярната си машина и да спестите пари.

Ако не проверявате маслото, охладителната течност и гумите на автомобила си, той сериозно ще закъса. При компютрите редовната проверка и профилактика е съществено важна. Преди да си купите нов компютър, първо се уверете дали забавянето и лошата работа на настоящия не е причинена от най-често срещаните проблеми.

Причините компютърът да работи по-бавно основно зависят от: колко често ние го употребяваме, какви програми ползваме, как го поддържаме(дали го почистваме и смазваме) и др.

* След изтичане на гаранцията е добре на година веднъж компютърът да се отвори и почисти от прах(в интернет има доста безплатни видеа и уроци как сами да си го направите). Не е лошо и сервиз да го види дали няма нужда да се смени термо пастата на процесора. При изсъхването на дадената паста охлаждането е компрометирано и това води до греенето и по-бързата амортизация на мозъка на компютъра – процесора.

Пробвайте да оптимизирате компютърът си софтуерно. Има различни инструменти, които са вградени в ОС (операционната система – ще говорим за най-масовата – Windows).

* Ако има много програми, които се стартират със зареждането на Winodws-а, трябва да ги спрем. Отидете в Старт менюто и напишете Task Manager, от там изберете Startup apps.

Тук ще видите всички програми, които се стартират с първоначалното зареждане на ОС – Windows. С десен бутон на мишката, ако е разрешено(Enabled) да се спре(Disabled) и обратното. Съвет: ако не знаете какво точно прави програмата, по-добре не я спирайте, тъй като може да спрете работата на програма, критично важна за Windows-a.

* Друг вариант е да редактирате системните регистри. За тях няма да влизам в подробности, тъй като материята е сложна, а и има безплатни програми, които се грижат вместо нас. Една от доказаните в годините и тествана програма е CCleaner. Има и други алтернативни програми, но CCleaner е предпочитана.

* Претрупан хард диск – също влияе върху бързодействието на компютъра.

* Фрагментиране – понякога файловете се разделят на малки парчета и се запазват на различни места върху твърдия диск – хард диск. Когато има много таквиа файлове четенето от хард диска се забавя и цялостната работа на компютъра се забавя. Дефраментирането е процес, който подрежда парчетата от файловете близко един до друг в физическия хард диск със което ускорява четенето и работата на компютъра. Добрата новина е, че Windows има вградена и безплатна програма – Defraggler. Също в интернет може да намерите много други безплатни и начин на ползването им.

Това са едни от най-основните и базови действия, които според мен е добре човек да предприеме преди да хвърли пари за нов компютър.